23 mrt

After Care voor consumenten door Tracy Anne Shelverton

Graag zouden we een blog naar buiten brengen, geschreven door Tracy Anne Shelverton – importeur van Famous Names (Dadi’Oil, IBX, etc.)
Onderstaande tekst is dan ook door haar geschreven, maar we delen het omdat wij erachter staan.

After care voor consumenten die niet meer naar hun nagelsalon kunnen
Wij verkeren met zijn allen in de ban van het Covid-19 virus. Het is best wel eng, laat dat maar voorop staan.
Nagelstylisten en pedicuren werken binnen de grens voor sociale afstand, dus het is logisch dat velen er voor kiezen om de salon of de praktijk te sluiten. Overal lezen wij dat onze pedicuren en manicuren hun deuren sluiten tot minstens 6 april, maar dat kan natuurlijk zo maar langer worden. En het kan ook gebeuren, dat de overheid een verplichte sluiting op gaat leggen.

Wat gaat dat betekenen voor consumenten?
Er zijn twee oorzaken van problemen, die extra aandacht verdienen, namelijk uitdroging en verminderde hechting. Maar eerst …

Hygiëne, hygiëne, hygiëne

Hygiëne is natuurlijk altijd al een eerste prioriteit voor ons, omdat we daarmee gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Op dit moment is goede hygiëne des te belangrijker, natuurlijk om te helpen besmetting met COVID-19 zo lang mogelijk te voorkomen, maar daarnaast ook omdat we er geen andere kwalen naast willen hebben op het moment, dat die besmetting tóch opgetreden is.

Uitdroging

Handen wassen met zeep en water is nu wel heel erg belangrijk. Daarnaast zijn we met zijn allen massaal gaan shoppen voor alcohol of ontsmetting gel met alcohol erin en we gebruiken het volop.

Het eerste probleem waar velen mee te maken krijgen, is dat de alcohol, die in alle ontsmettingsproducten zit, de huid uitdroogt. Dit veroorzaakt kleine wondjes in het huidoppervlak waardoor wij vatbaarder zijn voor infecties zoals paronychia (in de nagelriemen en proximale nagel vouw), omdat de huid niet meer mooi afsluit.

Onze huid is onze grootste orgaan, het reguleert onze lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen ziektekiemen van buitenaf, waaronder schimmels en bacteriën, maar ook tegen chemische vloeistoffen. Het is echt van belang dat wij onze huid en nagels blijven verzorgen. Elasticiteit van de huid is de sleutel.

Oliën en lotions zijn nu onze vriend – als je je handen ontsmet is het verstandig om erna je nagel te oliën en lotion te gebruiken voor onze handen op deze manier houden wij onze huid en nagels in optimale conditie.

Hechting

Kunstnagelproducten hebben een optimale houdbaarheid. Dat betekent dat ze voor een bepaalde tijd goed blijven en daarna begint het product af te breken.

De natuurlijke nagel groeit 24uur per dag zonder pauze vandaar dat wij uitgroei zien als wij kunstnagels dragen.

Omdat de natuurlijke nagelplaat immer in beweging is, kan dat na een paar weken een hechtingsprobleem opleveren en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in ons kunstnagelproduct.

Water kan tussen het kunstnagelproduct en de natuurlijke nagel komen en daar ontstaat dan de perfecte kweekplek voor opportunistische ziektekiemen zoals bacteriën en of schimmels zoals pseudomonas (een opportunistische bacterie die wij allemaal met ons meedragen) of white superfical onychomycosis (schimmelinfectie in de bovenste laag van de nagelplaat).

Onder normale omstandigheden hebben wij een vervolgafspraak staan om onze mooie kunstnagels te verwijderen en te vervangen of bij te werken, opdat onze mooie nagels mooi blijven. Als het goed is krijgen wij ook verzorgingsadviezen van onze nagelstylist, bv een paar keer per dag oliën om onze nagels te verzorgen en/of hand lotion gebruiken om onze huid in goede conditie te houden.

Als een vervolgafspraak niet meer mogelijk is, dan hebben we een probleem. Hoe groot dat probleem is, dat hangt er onder meer van af welk product je momenteel op je nagels hebt. Als je dat niet precies weet, neem dan contact op met je nagelstylist of pedicure en vraag er naar.

Producten

Hard Gel en Polygel

Dit zijn permanente producten met een hoge hechtingswaarde. Het is van belang, dat je product niet loskomt van de nagelplaat. Verzorging van de natuurlijke nagel en van de nagelriemen met olie helpt om het product in optimale conditie te houden. Je kan met een goede nagelvijl het product inkorten als je nagels te lang worden.

Deze producten dienen regelmatig bijgewerkt te worden om de uitgroei van de nagel te bedekken en om hechtingsproblemen op te lossen. Als dat niet meer gewenst of niet meer mogelijk is, dan dienen deze producten verwijderd te worden door ze voorzichtig af te vijlen zonder de omliggende huid te beschadigen. Het is aan te raden om dergelijke producten bij voorbaat te laten verwijderen nu een bezoek aan de nagelstyliste of pedicure al op korte termijn onmogelijk kan zijn.

Acryl

Dit is een semipermanent product met een hoge hechtingswaarde, dat verwijderd kan worden met cosmetische aceton, nadat het dunner gevijld is. De uitdroging die de cosmetische aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie tijdens, maar ook na, het afweken. Als je acrylnagel nog goed zit kan je dit gewoon inkorten met een vijl voor kunstnagelproducten.

Als de consument deze producten niet zelf kan verwijderen, dan geldt ook hier, dat het verstandig is om ze bij voorbaat te laten verwijderen.

Gel Polish

Het hangt van de merkt af of dit makkelijk te verwijderen is of niet. Vraag je nagelstylist voor advies.

Hybride gel polish en Afweekbare gel polish

Deze producten zijn verwijderbaar met cosmetische aceton. De uitdroging die de aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie en lotion nadat het product verwijderd is.

Nagellak

Is makkelijk te verwijderen met nagellak verwijderaar of cosmetische aceton.

Ons advies luidt:

 • Was je handen regelmatig met zeep en water
 • Gebruik na ontsmetting en/of wassen met zeep en water een hand lotion om uitdroging van je huid te voorkomen. Je nagelstylist heeft dit in huis.
 • Gebruik 4 keer per dag olie om je nagels in optimale conditie te houden, je nagelstylist heeft dit ook in huis.
 • Als je kunstnagelproduct nog op je nagels zit hou het goed in de gaten, als het niet meer goed hecht aan je natuurlijke nagel verwijder dan het product.
 • Vermijd manicuren met een elektrische file op de huid, de gezondheid van je huid is nu nog belangrijker dan altijd al het geval is. Alle huidlagen moeten intact zijn om jou optimaal te beschermen. Zodra de buiten laag van je huid (stratum corneum) doorbroken is, ben je kwetsbaarder voor infecties.
 • Wil je mooie nagels hebben, overweeg dan het gebruik een nagellak. Wij adviseren wel een nagellak base coat te gebruiken. Dit bevordert de hechting van de nagellak. Zorg dat je nagellak op tijd verwijdert, wellicht heeft jouw nagelstylist een nagellak lijn in huis.
 • Als je kunstnagel loskomt moet je die niet vastzetten met lijm! De kans is heel groot dat je dan ziektekiemen insluit met een (tijdelijk onzichtbare) infectie als gevolg. In plaats van lijmen verwijder het product!

Beginnende infectie

Indien nodig, zijn er prima cosmetische producten om een beginnende infectie in de nagelplaat of huid erom heen te bestrijden.

HEKA of HiBiCeT zijn eerste-hulp-producten die bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn, Podiskin kan je via je nagelstylist inkopen. Een van de werkzame stoffen in deze producten is Chloorhexidine, wat een goede eerste-hulpmiddel is bij beginnende infecties in de nagelplaat of huid eromheen. Lees wel de bijsluiter voor gebruik.

Voor het bestrijden van white superficial onychomycosis  kan je via je nagelsalon HFL Solution Spray aanschaffen – gebruik deze spray 2 keer per dag en erna oliën.

Ten slotte

Het is heel lastig. Onder normale omstandigheden zullen wij adviseren om een bezoek aan jou nagelstylist of pedicure te doen om jouw product vellig en efficiënt te verwijderen. Dit kan tijdelijk niet mogelijk zijn. Bij twijfel kan je wel nog altijd contact opnemen met jou nagelstylist om je te laten adviseren.

Sommige hoogwaardige salons hebben hun klanten al voorzien van verwijder kits – super!

Zo niet, vraag of ze dat alsnog voor jou kunnen regelen.

Als je wel bij jou nagelsalon terecht kan, dan zijn er ook een paar dingen die je in de gaten moet hebben.

 • Als jij zelf niet lekker voelt, verzet dan de afspraak.
 • Is er de mogelijkheid om je handen te wassen met zeep en water?
 • Na dat je je handen gewassen hebt moet je niet meer je telefoon aanraken
 • Draagt jouw nagelstylist handschoenen?
 • Draagt jouw nagelstylist een mondkapje en is er een voor jou beschikbaar?
 • Gebruikt jouw nagelstylist een nieuwe (wegwerp) vijl?
 • Is de werkplek schoon?

Misschien klinkt het allemaal een beetje overdreven – maar het is nu voor ons allemaal wel echt van belang!

Terug naar actueel